Badem türleri

İran Bademi Hakkında

Badem, İran ve çevre ülkelerde yetişen bir ağaç türüdür ancak dünya genelinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bademler, genellikle toplantılarda ve özel günlerde tüketilen enerji verici kuruyemişlerdir. Özellikle lezzetli bir kabuğa sahip olan bademler, daha uzun süre taze kalır ve daha hoş bir tat sunar.

Bu badem türü genellikle Zagros Dağları’nın yamaçlarında yetiştirilir. Bademlerin farklı türleri bulunmaktadır ve üç ana kategoriye ayrılır: Sangi bademi, Mamara bademi ve Kaghzi (kâğıt kabuklu) badem. Badem çekirdekleri kabuğun kırılmasıyla elde edilir. Bademler, kabuklu ya da kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. İran’da toplu olarak üretilen ve dünyanın birçok bölgesine ihraç edilen badem, aynı zamanda İran mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.

İran Bademinin Özellikleri

Badem meyvesinin uzunluğu 3.5 ila 6 cm arasında değişmektedir. Botanik olarak badem bir kuruyemiş değil, bir çekirdek (erik meyvesi) olarak sınıflandırılır. Meyvenin dış kısmı, erik ve kiraz gibi etli bir örtüye sahiptir; sert, deri benzeri, yeşil-gri bir kaplamaya sahiptir. Bu kaplamanın içinde sert, ahşap bir kabuk bulunur. Kabuk içerisinde ise badem çekirdeği olarak bilinen yenilebilir tohumlar yer alır. Genellikle bir tohum bulunurken, bazen iki tohum da bulunabilir. Meyve olgunlaştığında kabuk çatlar ve sert kabuktan ayrılır. Ardından meyve ağaçtan yere düşer.

İran Bademinin Faydaları

Kolesterolü Düşürür:
Bademler, bilinen kuruyemişler arasında tekli doymamış yağlar bakımından en zengin kaynaklardan biridir. Çeşitli araştırmalar, tekli doymamış yağ açısından zengin yiyeceklerin kolesterolü düşürücü etkisini kanıtlamıştır. Badem tüketimi kötü kolesterolü (LDL) düşürmede etkilidir.

Kan Şekerini Düzenler:
Badem tüketimi, kan şekeri seviyesini düzenlemek isteyenler için iyi bir seçimdir. Araştırmalar, bademlerin beyaz ekmekle birlikte tüketildiğinde gıda glisemik indeksini düşürdüğünü göstermektedir.

Kalp Sağlığını Destekler:
Bademler, vücut tarafından kolayca emilen alfa-tokoferol bakımından zengindir. Bu, güçlü bir antioksidandır ve hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur:
Bademlerdeki tekli doymamış yağlar, kilo alımını azaltmada etkili bir rol oynar. Haftada en az iki kez badem tüketenlerin, kilo alma riskinin %31 daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Beyni Destekler:
Bademler, E vitamini, folat ve doymamış yağ asitleri gibi beyin sağlığı için önemli besinler içerir. Bu bileşenler hafızayı güçlendirebilir.

Bağırsak Sağlığını Destekler:
Badem tüketiminin, bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkileyebileceği bulunmuştur. Bademlerdeki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığını destekler.

Besin Değerleri

İlkeDeğer/100gBirim
Enerji579Kcal
Yağ49.4g
Doymuş Yağ3.6g
Karbonhidrat20.7g
Şeker3.6g
Diyet Lifi12.2g
Protein21.2g
Potasyum705mg
Sodyum3mg
Kalsiyum264mg
E Vitamini26.2mg
Demir3.7mg
Magnezyum268g

İhracat Deneyimi ve Kalite Garantisi
İhracat konusunda kazandığımız deneyimler, bize başarılı ve verimli bir şekilde faaliyet gösterme bilgisi kazandırmıştır. Yüksek kaliteli, aflatoksin içermeyen kabuklu Antep fıstıkları, fıstık ezmesi ve iç fıstık çeşitlerini ihracatını yapıyoruz. Sevkiyat öncesi süreçlerimiz, size teslim edilen her fıstığın, sonuncusundan en az onun kadar kusursuz olmasını garanti eder. Hiçbir zaman kaliteden ödün vermeyen bir yaklaşım sergiliyoruz ve bu da yüksek müşteri memnuniyet oranlarına yansımaktadır.

Antep fıstıkları hafif tatlı bir tada sahiptir ve hızlı bir şekilde doyarak besin açısından zengin bir atıştırmalık seçeneği sunar. Karbonhidrat, protein, amino asitler, yağlar ve diyet lifi gibi pek çok besin öğesini içerirler. Ayrıca fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır ve sodyum gibi minerallerle zengindir.

Antep fıstıkları, A, B6, C, E ve K vitaminleri ile birlikte tiamin, riboflavin ve nikotinik asit gibi önemli vitaminleri de sağlar. Diğer birçok kuruyemiş ve kuru meyveye kıyasla daha düşük kalori ve yağ içerikleriyle sağlıklı bir seçim sunar. Antep fıstıkları, sağlıklı fındıklar arasında yer almakla birlikte, maalesef olması gerektiği kadar sık tüketilmezler.

A) Uzun Antep Fıstıkları:
Üç türde sunulmaktadır: Akbari, Ahmad Aghaei ve Badami

B) Yuvarlak Antep Fıstıkları:
İki türde sunulmaktadır: KallehQuchi ve Fandoghi

Antep fıstıkları aşağıdaki çeşitlerde sunulmaktadır:

  • Çiğ Antep fıstığı
  • Kavrulmuş Antep fıstığı
  • Kavrulmuş ve Tuzlu Antep fıstığı
  • Kavrulmuş ve Tuzlu Antep fıstığı – Safran kaplama

Antep fıstığı ağacı, 6-10 metreye kadar boylanabilen, uzun ömürlü ve yavaş büyüyen bir ağaçtır. Antep fıstıkları, dünyanın dört bir yanında yaygın olarak kullanılan, en eski yenilebilir kuruyemişlerden biridir. Ancak, Aflatoksin kontaminasyonu açısından özellikle hassas olmalarına rağmen, bizim farkımız, Aflatoksin içermeyen Antep fıstığı garantisi sunmamızdır.

Kanser Önler:
Antep fıstıkları ve fıstık ezmeleri, gamma tokoferol adı verilen E vitamini açısından zengindir. Bu vitamin, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur, özellikle prostat ve akciğer kanseri üzerinde olumlu etkiler gösterir. Ayrıca, resveratrol içerir, bu da kanserin önlenmesinde yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

İltihaplanmayı Tedavi Eder:
Kronik iltihaplanma, artrit, irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve astım gibi birçok duruma neden olabilir. Kavrulmuş Antep fıstığının kabuklarında ve iç kısmında bulunan flavonoidler ve fenoller gibi bazı antioksidanlar, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve iltihaplanmayı tedavi edebilir.

Tip 2 Diyabet Hastalarında Yüksek Tansiyonu Azaltır:
Yüksek lifli fındıklar, diyabetik bir diyette önerilir. Sadece diyabeti yönetmekle kalmaz, aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında kalp üzerindeki baskıyı azaltır.

Kolesterolü Düşürür:
Antep fıstıklarının “sağlıklı kolesterol” (HDL) seviyesi, “kötü kolesterol” (LDL) seviyelerini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ayrıca, yüksek lif içeriği, kalp sağlığınızı düzenleyen başka bir besin maddesidir.

Sinir Sistemi:
Antep fıstıklarındaki yüksek B6 vitamini, amino asitlerin oluşumuna yardımcı olur. Amino asitler, nörotransmitter görevi gören aminleri geliştirir. Ayrıca, B6 vitamini, sinyal iletimi için sinir lifleri etrafında yalıtım sağlayan miyelin üretir. Fıstık, stresin azaltılmasına yardımcı olan serotonin, melatonin ve GABA üretir.

Kemik Sağlığını Korur:
Antep fıstığı ezmeleri, kemikler için şaşırtıcı derecede yüksek kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriğine sahiptir. Ayrıca, kemik sağlığı için çok önemli olan K vitamini içerir. Bu besin maddeleri kemikleri güçlendirir ve kemikle ilgili hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Göz Sağlığını Destekler:
Karotenoidler genellikle turuncu meyve ve sebzelerle ilişkilendirilir. Ancak, Antep fıstıkları da bu avantaja sahiptir! Lutein ve zeaksantin adı verilen iki karotenoid içerir. Aslında, Antep fıstıkları, diğer tüm kuruyemişlerden daha yüksek karotenoid seviyelerine sahiptir. Bu karotenoidlerin antioksidan özellikleri güçlüdür ve göz dokusunu güneş ışığına bağlı zararlardan korur, yaşa bağlı sarı nokta dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.

Kilo Kaybına Yardımcı Olur:
Kilo vermek isteyenler için her gün bir avuç Antep fıstığı yemek, diğer ağaç fındıklarıyla birlikte iyi bir tercihtir.

Sağlıklı Bağırsak Bakterilerini Teşvik Eder:
Antep fıstıkları, bağırsak bakterileriniz için iyi olan yüksek lif içerikleriyle bilinir. Antep fıstığı yemek, kısa zincirli yağ asitleri gibi yararlı bileşiklerin üretimini artırabilir.

Kırmızı Kan Hücresi Sayısını Artırır:
Antep fıstıkları, demir ve bakır açısından oldukça zengindir, bu da demir emilimini artırmak için önemli bir faktördür.

Besin Değerleri:

Besin DeğeriDeğer / 100gBirim
Enerji562Kcal
Karbonhidrat27.5g
Protein20.3g
Doymuş Yağ5.5g
Trans Yağ0g
Toplam Yağ45.4g
Şeker7.7g
Kolesterol0mg
Diyet Lifi10.3g
Sodyum1mg
Potasyum1030mg
Kalsiyum110mg
Badem

İran Badem Türleri

İran bademi, üç ana kategoriye ayrılmaktadır:

  1. Sangi Badem
  2. Mamara Badem
  3. Kaghzi (Kağıt Kabuklu) Badem

Badem içi, dış kabuğun kırılmasıyla elde edilir. Bademler, kabuklu ya da soyulmuş olarak satılmaktadır. İran, badem üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahiptir ve bu lezzetli yemiş farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Ayrıca İran mutfağında da bademin özel bir yeri vardır.


İran Bademinin Faydaları

Kolesterolü Düşürür

Badem, bilinen yemişler arasında en yüksek oranda tekli doymamış yağ içeren yemiştir. Bademdeki yağın %60’ından fazlası doymamış yağlardan oluşur. Bilimsel araştırmalar, bu yağların kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğünü göstermektedir.

Kan Şekerini Dengeler

Badem, kan şekerindeki ani yükselmeleri önler ve glisemik indeksi düşürerek denge sağlar. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, badem kan şekerini düzenlemede etkili bir rol oynar.

Kalp Sağlığı İçin Güçlü Antioksidan

İran bademi, alfa-tokoferol açısından zengin bir kaynaktır. Bu madde, kolayca emilen bir E vitamini türüdür ve hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını destekler ve yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Bademde bulunan sağlıklı yağlar, uzun süre tok tutar ve kilo kontrolüne destek olur. Haftada iki kez badem tüketenlerin, hiç tüketmeyenlere göre kilo alma riskinin %31 daha düşük olduğu gösterilmiştir.

Beyin Sağlığını Destekler

Badem, E vitamini, folik asit ve l-karnitin gibi beyin fonksiyonları için önemli besin maddelerini içerir. Düzenli tüketimi, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Bağırsak Sağlığına Katkı Sağlar

Lif açısından zengin olan badem, bağırsak florasını iyileştirir ve sindirim sistemine destek olur. Özellikle düzenli badem tüketiminin bağırsak mikrobiyomunu olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.


Besin Değerleri (100g)

BileşenDeğerBirim
Enerji579Kcal
Yağ49.4g
Doymuş Yağ3.6g
Karbonhidrat20.7g
Şeker3.6g
Diyet Lifi12.2g
Protein21.2g
Potasyum705mg
Sodyum3mg
Kalsiyum264mg
E Vitamini26.2mg
Demir3.7mg
Magnezyum268mg

Ritzo’nun özel koleksiyonunda yer alan İran bademlerini keşfedin ve sağlığınıza lezzet katın!

Badem
İlke Besin Değeri/100g Birim
Enerji 579 Kcal
Yağ 49.4 g
Doymuş Yağ 3.6 g
Karbonhidrat 20.7 g
Şeker 3.6 g
Diyet Lifi 12.2 g
Protein 21.2 g
Potasyum 705 mg
Sodyum 3 mg
Kalsiyum 264 mg
E Vitamini 26.2 mg
Demir 3.7 mg
Magnezyum 268 mg